De speeltorenfabriek

De speeltorenfabriek

De speeltorenfabriek

Hout info

Moet ik het hout verven?

Nee, u hoeft het hout niet te verven. Het hout voor onze speeltoestellen is geïmpregneerd en daardoor weerbestendig.

Welke eigenschappen heeft hout?

Hout is een opmerkelijk en veelzijdig materiaal, toepasbaar in vele soorten en maten. Van nature is het mooi, karakteristiek en warm. Daarnaast is het sterk, duurzaam en gemakkelijk te bewerken. Het is dus heel normaal dat mensen hout altijd om zich heen hebben gehad. Een specifieke bijzonderheid is dat het een van de weinige bouwmaterialen is die in de natuur groeit, is hernieuwbaar en daarmee een oneindige grondstof. Terwijl de boom groeit, helpt deze het milieu waarin we leven, door het absorberen van koolstofdioxide en het produceren van zuurstof. De invloed van hout op het milieu is in het algemeen neutraal, zelfs als rekening wordt gehouden met kap, transport en bewerking. Er is nu meer hout beschikbaar dan een eeuw geleden en die hoeveelheid groeit nog ieder jaar. Ook in de 21e eeuw kunnen we dus hout blijven gebruiken.

Barsten of scheuren
Bij het drogingsproces kunnen door een niet gelijkmatige houtstructuur barsten of scheuren ontstaan. Afhankelijk van het weer; droog/regen, schaduw/zon kan het hout in mindere mate of juist sterker gescheurd zijn. Volgens DIN4074 zijn deze barsten toelaatbaar omdat zij niet de duurzaamheid van het hout beinvloeden.

Hars
Harsuittreding is onvermijdbaar met harsachtig hout tijdens warm weer. Harsuittreding kan door donkere verf worden versterkt. TIP: gebruik een vlak stuk hout en verwijder zorgvuldig de uitgelopen hars.

 

Blauwschimmel
Het hout wordt goed beschermd door de impregnering. Door opslag kunnen zich vochtige plekken en schimmel ontwikkelen. Als het hout gedroogd is laat de schimmel zich d.m.v. licht schuren makkelijk verwijderen. Na korte tijd is de donkere plek vervaagd.

 

Volume verandering
Een kenmerkende eigenschap voor hout is volume verandering door drogen of door vochtabsorptie. Afhankelijk van de vochtigheid van het hout kan hout circa 10% van zijn volume verliezen bij het drogingsproces.

 

Ruwe oppervlakken
De oppervlakte van gefreesd hout kan ondanks grote zorgvuldigheid en scherpe hulpmiddelen gedeeltelijk ruwe plekken hebben. Vooral bij de knopen zal de oppervlakte een beetje ruw blijven.

 

Zoutvlekken
Op geimpregneerd hout kunnen oppervlakkige wit- en groenachtige plekken voorkomen. Dit is hars wat zich mengt met impregneringsmiddel. De koperzouten van de impregnering oxyderen aan de oppervlakte (groenachtig) en verdwijnen langzaam.


Verkleuring
Bij impregnering worden diverse kleurpigmenten in het hout ingebracht. Afhankelijk van het hout en van de opslag komen deze pigmenten boven. Deze kleurverschillen verdwijnen langzaam.

 

Naden
Door verwerking van het hout kunnen naden in het hout zichtbaar worden. De naad is geen schade, maar een natuurlijke verschijning in het hout.

 

Knoesten
Knoesten zijn typische hout eigenschappen. In de productie van tuinprodukten wordt vaak hout met knoesten gebruikt.

 

 

 

Is het hout geimpregeneerd?

Alle Wickey speeltorens zijn gefabriceerd van midden Europees Grenen / Vuren hout en worden door een kindvriendelijke hoge druk ïmpregneringsmiddel (Wolmanit® CX) tegen weerinvloeden beschermd.
Wolmanit CX is een samenstelling van vloeibare producten, chroomvrije hout beschermingszouten met preventieve werkzaamheid tegen hout vernietigende schimmels en de zachte rot pathogeen en insecten die hout aantasten waaronder termieten. Uitgebreide internationale studies bevestigen de effectiviteit van Wolmanit CX. Wolmanit CX gebaseerd op de innovatieve koper-HDO, een fungicide die met succes sinds vele jaren in houtverduurzaming wordt gebruikt en tot 's werelds beste toxicologisch bestudeerde verduurzaming van hout fungiciden behoord. De waterige wolmanit CX producten zijn na de quick fix in het hout, weerbestendig en onschadelijk voor planten. Wolmanit CX kleurt het hout een beetje groenig.